Το καλύτερο άλμπουμ του 2023 έως τώρα: Travis Scott | Utopia

 
OPINIONS

Ένας all star δίσκος

Δημήτρης Κανελλόπουλος

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Το Utopia αποτελεί κατά τη γνώμη μου το καλύτερο άλμπουμ του 2023 (άντε, μαζί με αυτό των Wednesday) για το πρώτο οχτάμηνο της χρονιάς που διανύουμε. Ενα άλμπουμ-κολοσσός που μας περνάει σε νέο ήχο. Οχι πρωτογενή φυσικά, πώς να γίνει αυτό άλλωστε, αλλά σε έναν νέο ήχο συνδυαστικό. Που παίρνει στοιχεία από το τραπ, το old school hip hop, την electronica, το ροκ και άλλα δημιουργώντας ένα άκρως γοητευτικό υβρίδιο. Που αναλόγως και τους guest συμμετέχοντες αλλάζει και το ύφος των κομματιών. Ενα προς ένα, με πολύ μεγάλα ονόματα, σε έναν all star δίσκο. Με βλέπετε αρκετά ενθουσιώδη, όχι μόνο γιατί πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο άλμπουμ, αλλά και επειδή φέτος δεν έχουμε ώς τώρα σπουδαίες κυκλοφορίες που να ξεχωρίζουν.

Η προσεκτική ακρόαση του «Utopia», όταν γίνεται με τον παλιό, παραδοσιακό track by track τρόπο και κοιτάζοντας ποιος έγραψε το κάθε κομμάτι, ποιος έκανε την παραγωγή και ποιος συμμετέχει, είναι πραγματική απόλαυση. Στο εναρκτήριο «Hyaena» λόγου χάριν βλέπεις πως έχει sample τόσο από τους Funkadelic του George Clinton, όσο και από τους Gentle Giant, μια βρετανική progressive μπάντα των 70s.

Στο «Modern Jam» συμμετέχει μεν ο ράπερ Teezo Touchdown, αλλά το ιδιοφυές στο κομμάτι είναι ότι την παραγωγή κάνει ο Guy-Manuel de Homem-Christo, ο ένας από τους δύο Daft Punk δηλαδή. Στο αμέσως επόμενο, το «My Eyes», συμμετέχουν ο μελωδικός Sampha και ο φολκ Bon Iver αλλάζοντας πλήρως το στιλ. Και από εκεί και πέρα έχουμε Drake, 21 Savage, Playboi Carti, Beyoncé, Weeknd, Young Thug, Westside Gunn, James Blake, Pharrell Williams, Kid Cudi, Bad Bunny, SZA, Future κ.ά. Ολη η αφρόκρεμα, δηλαδή. Πανδαισία!

 

OPINIONS